www.NaIzletu.Si ™

IZLETIZNAMENITOSTIŽIVALI in RASTLINEPOSEBNOSTI in JASLICE
         
   
- 2414. IZLET - 8. dan - ponedeljek, 22. 07. 2019 - "Po poteh svetega papeža Janeza Pavla II"
   
         
   

- 22. 07. 2019 -

8. dan: "Po poteh svetega papeža Janeza Pavla II"

D: Rěčicy Reitschen: muzejska vas Erlichthof - Park Mużakowski Muskauer Park - Mużaków Bad Muskau - Kromola Kromlau: (Most Rakotza Rakotzbrücke - Rhododendronpark) -
Budyšin
Bautzen - Hodźij Göda - Nationalpark Sächsische Schweiz: Kralowc Königstein - Kurort Rathen (Oberrathen) - Weißig - Kralowc Königstein (185 km)

   
         
   

OSMI DAN, ponedeljek 22. 7. 2019
Ko se zbudiva in urediva, se ob 7:30 odpraviva na bogat »kmečki« zajtrk. Po zajtrku ob 8:04 plačava nočitev z zajtrkom 69 EUR za oba (s tem, da je nočitev 49 EUR, zajtrk pa kar 20 EUR), potem se še enkrat sprehodiva čez vas, spakirava in ob 9:00 narediva še skupno fotografijo, ter se odpeljeva novim dogodivščinam naproti. Zanimivo je dejstvo, da se nahajava v VZHODNI NEMČIJI, ki je bila zaprta z ŽELEZNO ZAVESO, in na območju, kjer živijo LUŽIŠKI SRBI – kraji so res dvojezični – lepo, a parki – to je vse v nemščini. Pot nadaljujeva po B115 navzgor čez Wuskidź (Weißkeißel), (Krušwica) Krauschwitz v MUŽAKOW (BAD MUSKAU), in sicer najprej v
PARK MUŻAKOWSKI (MUSKAUER PARK), tik ob reki Łužiska Nysa/Nysa Łużycka/Lausitzer Neiße na Nemško-Poljski meji, kamor prispeva ob 9:21, parkirava na parkirišču za 2 EUR (9:29 – 11:29), potem pa se sprehodiva čez park (le ožji del okoli gradu). Sam park se namreč rasteza na nemško-poljski meji v velikosti 860 ha – je največji angleški park v srednji Evropi in 560 ha tega parka je pod zaščito UNESCA. Ob 10:10 se ustaviva še na TIC-u v gradu, ko so ga ravno odprli, potem pa se ob 10:28 odpraviva nazaj do avta – še v TIC po prospekte in na ogled MUŽAKOW (BAD MUSKAU) – parkirava pred mestno hišo ob 10:39 in se sprehodiva do obeh cerkvah. Ob 10:48 pa že nadaljujeva. Ves čas sva mislila, da je najin cilj MUŽAKOW (BAD MUSKAU), vendar sva tu ugotovila, da to ni res, šla sva gledat lep most Most Rakotza (Rakotzbrücke) v Kromola (Kromlau), do tega pa prispeva po cesti (desno od mestne hiše) po Gablenzer Straße, Muskauer Straße čez Jabłońc (Gablenz) po Speremberger Straße, kjer ob 10:54 za 2 EUR (to je minimalni znesek parkirava z 2 uri) v Gablenz Kromlauer Park. Nepričakovano tako prispeva v park rododendronov RHODODENDRONPARK KROMOLA (KROMLAU), potem pa presenečena in zelo razočarana do cilja MOST RAKOTZA (RAKOTZBRÜCKE), ki pa ga seveda obnavljajo že pol leta (nikjer na spletu prej, ko sva pot načrtovala nisva zasledila tega podatka), no kakorkoli že sedaj sva tu – most brez vode je pred nama – pa kdaj drugič, ob drugi priložnosti, ko ga bodo obnovili, enkrat maja, ko bodo tudi v vsej lepoti cveteli rododendroni. Nadaljujeva mimo spomenika Herkulu do gradu, pa še malo po drugi strani parka, žal pa vode ni bilo. V gradu pa naletiva na zanimivo sliko – prikaz rudnika – vendar še sedaj ne ugotoviva, če so tu res kopali zlato.
Ob 11:58 se vrneva nazaj na parkirišče, ter pot nadaljujeva čez Kromola (Kromlau) v Brězowka (Halbendorf) in tu levo na cesto S126 v Běła Woda (Weißwasser), nadaljujeva desno po B156 ob mikavnih jezerčkih, a pot sva brez postanka nadaljevala. Se nama je že malo mudilo DOMOV – sva le že na poti 8. dan. Odločila sva se da bova Drježdźany (Dresden) in Moritzburg ob tej priložnosti spustila, tako da nadaljujeva po B156 mimo Delni Wujězd (Uhyst), Komorow (Commerau), Zdźěr (Sdier), Čelchow (Zschillichau), Brězynka (Briesing), Delnja Hórka (Niedergurig) v Bórk (Burk) in pod AC ob 13:11 prispeva – parkirava v garažni hiši v Središču LUŽIŠKIH SRBOV –
BUDYŠIN (BAUTZEN). Sledi ogled ljubkega in zanimivega mesteca. Obisk trgovinice z ročno izrezljanimi okraski, kjer cene dosežejo tudi 2500 EUR.
Ob 13:40 si ogledava cerkev Naše Ljube Gospe, kjer najdeva časopis – glasilo Lužiških Srbov – šele tu ugotoviva, da sva na območju Lužiških Srbov. Nadaljujeva do škofijskega dvorca in si ogledava cerkev ob 14:00 ogledava zanimivo stolnico sv. Petra – pol cerkve je protestantske, pol pa katoliške. Ker nama je že močno krulilo po želodčkih, se odločiva za kosilo. Zanimivost: vzhodna Nemčija – center Lužiških Srbov, kosilo pa v Italijanski – Sicilijanski restavraciji, vsi govorijo italijansko, celo radio je bil italijanski. Tako sva naročila 1x Saltimbocca alla Roma 13,80 EUR in 1x Scaloppine Boungustai 15,80 EUR, ko sva ob 14:58 prejela račun, in je bil skupni znesek 29,60 EUR, sem vprašal, če no corpeti (Italijani namreč zaračunajo tudi pogrinjek – tega pa ni bilo na računu) – natakar se je zelo zabaval, takoj je za corpete povedal še ostalim zaposlenim, in restavracija je bila polna smeha. Ob plačilu je spraševal kvanto corpeti … no končna cena je bila vseeno 29,60 EUR (v Nemčiji si pač corpetov ne morejo privoščiti). Ob 15:09 se odpraviva še na most, kjer se lepo vidi panorama mesta Budyšin. Potem pa v garažno hišo, kjer plačava 2,5 EUR parkirnine. Ob 15:21 nadaljujeva po S111 v smeri Pěrno (Pirna), najin plan je bila namreč Saška – Češka Švica, in po planu, ki sva si ga predhodno označila, naj bi se ta pričela s krajem Wjelin (Stadt Wehlen). Ob 15:32 se ustaviva na bencinski črpalki ARAL (čeprav je bencin v Nemčiji precej dražji), a tankati je bilo potrebno – a le za 30 EUR (19,88 l bencina) – več pa potem na Češkem.
Potem po S111 nadaljujeva v
HODŹIJ (GÖDA), kjer opazujeva cerkev z zajčastim zvonikom, potem pa naprej čez Biskopicy (Bischofswerda), po B6 čez Großharthau, levo na S177 čez Wilschdrof v Dittersbach in čez Porchendorf in čez Lochmen ter ob 16:40 že prečkava reko Elbo, ter se panoramsko zapeljeva čez zanimivo in vredno ogleda Pěrno (Pirna) – a to kdaj drugič, midva nadaljujeva in prispeva po B172 v NACIONALNI PARK SAŠKA ŠVICA (Nationalpark Sächsische Schweiz). Mimo Wjelin (Stadt Wehlen) nadaljujeva v KRALOWC (KÖNIGSTEIN), kjer ob 16:59 narediva postanek. Sprehodiva se po ljubkem mestecu, v katerem si ob 16:44 najdeva prenočišče za 77 EUR. Ustaviva se še na TICu, kjer na prospektu vprašava, kje je to, napoti naju v Kurort Rathen.
Ko razpakirava do 17:37, se zapeljeva do najinega cilja. Vrneva se nazaj po cesti B172, desno na S168 v smeri Struppen, ter desno na cesto K8734, vmes pa pogled na mogočen grad Kralowc (Königstein). Nadaljujeva čez Weißig v
KURORT RATHEN. Parkirava na parkirišču čez progo za 1 EUR ob 18:14, potem pa ugotoviva, da je najin cilj čez reko Elbo, kamor pa lahko prideš z brodom. Sprehodiva se čez letoviški OBERRATHEN kraj, Kurort Rathen je namreč čez reko, in tista točka kamor sva bila namenjena je BASTEI – vendar si jo bova ogledala ob kakšni drugi priložnosti (do nje se pride čez kraj (Lohmen, Stopen ali Hohnstein, vse na drugi strani reke Elbe), prideva do gradiča, kjer se najlepše vidi Bastei (18:38, potem pa se vrneva nazaj do avta (18:56). Nazaj grede se ustaviva še v WEIßIGu, kjer ob cesti zagledam zeleno žolno. Ob 19:23, se vrneva nazaj v KRALOWC (KÖNIGSTEIN), v najin hotelček, se sprehodiva po mestu, da bi našla kaj za večerjo, na koncu pa se pristaneva v najini hotelski restavraciji, kjer si ob 19:41 privoščiva 1 x Schewden-Eiesbecher za 5,90 EUR s čisto dovolj alkohola, da sva bila ob 19:55 že oba v rožcah. Potem pa k počitku, čim sva prišla v sobo, sem se ulegel in se oblečen zbudil šele ob 4:00, ko sem se šel zrihtat za spanje. No pa saj za nama je bil še en zelo lep pa tudi naporen dan (Š161117 km).

RĚČICY (RIETSCHEN): muzejska vas Erlichthof

 

LJUBLJANA
Ljubljana
Rakovnik
Marija Pomočnica
Lurška votlina
don Boskov park
grad Rakovnik

še v pripravi

še v pripravi
   
   
najin zajtrkogled vasi

MUŽAKOW (BAD MUSKAU) - PARK MUŻAKOWSKI (MUSKAUER PARK)


MUŽAKOW (BAD MUSKAU)

in naprej

KROMOLA (KROMLAU)

RHODODENDRONPARK KROMOLA (KROMLAU)

MOST RAKOTZA (RAKOTZBRÜCKE)
Hekulov spomenik

takole pa naj bi bil videti most - to sva šla gladat - ne pa gradbišče

še na grad v TIC
takole pa je bilo včasih
peljeva se naprejpogled na termo ali celo jedersko elektrarno


parkirna hiša BUDYŠIN (BAUTZEN)

BUDYŠIN (BAUTZEN) - središče LUŽIŠKIH SRBOV
Mestna hiša

mimo tržniceko lahko spominek preseže 2.500 EUR

cerkev Naše Ljube Gospe
in katoliški časopis v LUŽIŠČINItradicionalne Lužiško srbske jedi

škofijski dvorecpol katoliška / pol protestantska stolnica sv. Petra


najino kosilo v italijanski (SICILIJANSKI) restavraciji

avtomobili, kakršnih pri nas ni videti - Landrover kabriolet


panoramski pogled na BUDYŠIN (BAUTZEN)
že se peljeva

HODŹIJ (GÖDA) - cerkev z zanimivim zvonikom

Pěrno (Pirna)NACIONALNI PARK SAŠKA ŠVICA (Nationalpark Sächsische Schweiz)

KRALOWC (KÖNIGSTEIN)

najina soba
raziskovanje SAŠKE ŠVICE

pogled na grad KRALOWC (KÖNIGSTEIN)KURORT RATHEN (OBERRATHEN)

pogled na BASTEIčez reko Elbo pa je res KURORT RATHEN
WEIßIG - zelena žolnaše enkrat pogled na grad KRALOWC (KÖNIGSTEIN)


KRALOWC (KÖNIGSTEIN)


najina večerjaPotem pa k počitku.

VSI STROŠKI OSMEGA DNE:

RĚČICY (RIETSCHEN): muzejska vas Erlichthof
nočitev z zajtrkom 69 EUR

MUŽAKOW (BAD MUSKAU)
parkiranje 2 EUR

KROMOLA (KROMLAU)
parkiranje 2 EUR

BUDYŠIN (BAUTZEN)
Kosilo Ristorante Le due Terre da Salvatore 29,60 EUR
1x Saltimbocca alla Roma 13,80 EUR
1x Scaloppine Boungustai 15,80 EUR
parkiranje 2,5 EUR
Aral Tankstelle, bencin 30 EUR

KRALOWC (KÖNIGSTEIN)
Gaststätte & Pension Sachsenstüb'l
Nočitev z zajtrkom 77 EUR

KURORT RATHEN (OBERRATHEN)
Parkiranje 1 EUR

KRALOWC (KÖNIGSTEIN)
Gaststätte & Pension Sachsenstüb'l
večerja 5,9 EUR
1 x Schewden-Eiesbecher

---------------------------------
Vse skupaj 8. dan za oba

219 EURPovezava na 9. dan, 23. 7. 2019

   
   

2 udeleženca tega izleta - POČITNIC: Mirko (Sony DSC HX-400V, 50x optični zoom, 4x digitalni zoom), Lucija (Sony DSC HX-90B, 30x optični zoom, 4x digitalni zoom)

 
avto: Kia Sportage