www.NaIzletu.Si ™

IZLETIZNAMENITOSTIŽIVALI in RASTLINEPOSEBNOSTI in JASLICE
   
youtube kanal NaIzletu.Si ™
   
   
- 3173. IZLET - sreda, 17. 08. 2022
   
         
   

- 17. 08. 2022 -

doma na balkonu: Mali spreminjavček (Apatura ilia) - metulj, ki je na RDEČEM seznamu ogroženih metuljev v Sloveniji

   
   
   
   

Ta meteuljček si zasluži posebno omembo, saj je na rdečem seznamu ogorženih metuljev v Sloveniji. Ob opazovanju, kaj se dogaja na ulici je na balkonček prišel Mali spreminjavček, najprej na ograjo, zatem še na roko ... odhitimo v drugo sobo po fotoparat in slikanje ter snemanje se prične. Nastalo je tudi deset posnetkov (ti bodo objavljeni šele jutri, saj je na Youtube omejitev 100 posnetkov dnevno - trenutno poteka razvršanje video posnetkov po datumu, in ta številka je bila danes že dosežena). Na roki je bil dvakrat med 16:16 in 16:42 potem pa je nadaljeval svojo pot v naravi.

Razpon kril: 53–62 mm
Obdobje pojavljanja metuljev: v eni generaciji od junija do septembra
Hranilne rastline gosenice: vrste iz rodu vrb (Salix) in topol (Populus)

Mali spreminjavček (Apatura ilia) sodi med večje pisančke in je le malenkost manjši od sorodnega velikega spreminjavčka (Apatura iris). Črno rjava zgornja stran kril malega spreminjavčka se preliva v modro vijolični barvi. Krasijo jo oranžne lise nepravilnih oblik, ki potekajo v dveh nizih vzporednih z zunanjim robom kril. Te lise so pri drugi barvni obliki bele, zato so ti osebki na moč podobni večjemu sorodniku, vendar ima mali spreminjavček pri spodnjem zunanjem kotu sprednjih kril (na zgornji strani) lažno oko – ovalno oranžno liso s črnim jedro, ki je veliki spreminjavček nima. Tudi spodnja stran kril je barvita, vendar tu prevladujejo pastelni odtenki rožnate, sive, rjave in oranžne barve. Sprednja krila spodaj popestrijo bele lise in lažno oko, ob zunanjem robu, pa so nanizane sivkasto modre polkrožne lise.

Mali spreminjavček živi na gozdnih jasah v listnatih gozdovih in gozdnatih rečnih dolinah, pogosto ga lahko opazimo ob gozdnih cestah. Večino časa se zadržuje v krošnjah dreves, zlasti v suši pa rad pije iz luž ali srka mineralne snovi z živalskih iztrebkov.

Mali spreminjavček je v Sloveniji spoznan za ogroženo vrsto in kot ranljiva vrsta (V) uvrščen na Rdeči seznam.

MALI SPREMINJAVČEK (samec)

 

LJUBLJANA
Ljubljana
Rakovnik
Marija Pomočnica
Lurška votlina
don Boskov park
grad Rakovnik

28-11-18

   
   potem pa je šel

   
   

Mirko (Sony DSX HX90)