www.NaIzletu.Si ™

IZLETIZNAMENITOSTIŽIVALI in RASTLINEPOSEBNOSTI in JASLICE
         
   
- 2895. IZLET - sobota, 14. 08. 2021
   
         
   

- 14. 08. 2021 -

Šentjošt na Horjulom - Smrečje - Žiri - Breznica pri Žireh - Ledinske Krnice - Spodnja Idrija: "Marija na Skalci" - Idrijske Krnice: "Hiša zelišč - Kal - Sv. Florijan" -
Erzelj - Lasce - Šebrelje: "Gorenja Vas: Sv. Jurij, Dolenja Vas: Sv. Ivan, Divje Babe" - Stopnik - Dolenja Trebuša - Slap Pršjak - Planota Vojsko: "Mrzla Rupa - Vojsko: Sv. Jožef - Trhov Vrh - Kočevšče"

   
         
   

Na pot se odpravimo ob 8:15, še prejšnji večer si pripravimo zemljevide in vsaj približen cilj - Vojsko in še kaj vmes. Bilo je bolj vmes, za Vojsko je na koncu zmanjkalo časa. V izogib avtocestni gneči se na pot odpravimo če Vič, Dobrovo, Horjul, s prvim postankom na ŠENTJOŠTU NAD HORJULOM ob 8:55, kjer si ogledamo kapelice in cerkev. Nadaljujemo čez SMREČJE, kjer se ustavimo pri cerkvi in se mimo odcepa za Sv. Tri Kralje spustimo v ŽIRI, cerkev je bila žal zaprta. Nadaljujemo v smeri Idrije, a kmlau zavijemo desno in se vzpnemo na BREZNICO PRI ŽIREH. Tudi tu je bila cerkev zaprta, smo pa na območju kjer je potekala Rapalska meja. Čez Korita nadaljujemo na LEDINSKE KRNICE in se čez Ledinsko razpotje spustimo v Idrijo, kjer desno prispemo v SPODNJO IDRIJO in si ob 10:22 ogledamo cerkev MARIJA NA SKALCI. Glavno cesto zelo kmalu zapustimo, saj nadaljujemo v dolino Kanomlje, a se še pred Spodnjo Kanomljo spet vzpnemo, tokrat na IDRIJSKE KRNICE. Najprej se ustavimo pri HIŠI ZELIŠČ, na KALu in na naše presenečenje pri cerkvi SVETEGA FLORIJANA z Rupnikovim mozaikom. Čez Kladje se vzpnemo na razgledno točko ERZELJ, potem pa se pot prične spuščati. Za lovskim domom LASCE prispemo v ŠEBRELJE, ob 12:30 najprej v GORENJO VAS do Sv. Jurija, zatem pa še v DOLENJO VAS (13:00) do Sv. Ivana in do Arheološkega najdišča DIVJE BABE, jamo si je mogoče ogledati le po predhodni najavi; se pa sprehodimo do razgledišča in pokukamo v kaverno. Sledi spust v STOPNIK in ob Idrijci nadaljujemo v DOLENJO TREBUŠO, kjer si ob 13:48 ogledamo cerkev. Ob 14:05 prispemo na parkirišče in se vzpnemo do SLAPU PRŠJAK, sicer bi bile slike od spodaj navzgor lepše, a kaj ko je pot speljana nad slap. Ob 15:01 nadaljujemo proti Gorenji Trebuši in se vzpnemo na PLANOTO VOJSKO. Najprej ob 15:24 do MRZLE RUPE, ob 15:33 prispemo do zaprte cerkve Sv. Jožefa na VOJSKO, še razgled na TRHOV VRHu, in ogled skal in kapelice v KOČEVŠČE. In ura je bila že 16:00. Sledi spust v Idrijo in čez Godovič v Logatec in na AC. Še v Mcdonalds po hrano, na hitro pojest, potem pa ob 18:30 k večerni sveti maši na Rakovnik. Za nami pa je zelo lep dan.

ob poti - pogled na Dobrovo

 

LJUBLJANA
Ljubljana
Rakovnik
Marija Pomočnica
Lurška votlina
don Boskov park
grad Rakovnik





28-11-18

   
   


ŠENTJOŠT NAD HORJULOM























SMREČJE










BREZNICA PRI ŽIREH




LEDINSKE KRNICE















SPODNJA IDRIJA


















































IDRIJSKE KRNICE - Hiša zelišč




































KAL


je treba tudi mukati, če morajo že biti krave v ozadju


















tudi muhe vedo kam







SVETI FLORJAN in mozaik p. Marka Ivana Rupnika

























ERZELJ























































LASCE







ŠREBELJE



Gorenja Vas



































Dolenja Vas







































































STOPNIK

DOLENJA TREBUŠA















parkirišče za slap Pršjak








brv je v zelo slabem stanju, kakšne deske tudi ni


















slap PRŠJAK




































vzpon na planoto Vojsko



MRZLA RUPA



VOJSKO

















pogled na Idrijske Krnice








KOČEVŠČE







potem pa proti domu.

   
   

2 udeleženca tega izleta: Mirko in Lucija

 
avto: Kia Sportage