- 27. 12. 2007 -
Izliv Soče - Gradež - Oglej

 

Na pot se podamo v meglenem jutru ob 7.30 ... nič kaj lepo ni bilo; megleno in oblačno, zelo zimske razmere - celo pot do pod Nanosa, kjer se je izpod megle prikazala s sončkom obsijana snežna pokrajina, vse bolj se je pred nami jasnilo, in ko smo prek oprte meje prišli čez Fernetiče v Italijo, nikjer ni bilo opaziti nobenega oblačka ... le sonce in modrina ... takoj čez mejo smo zavili na italijnsko AC ter jo v Tržiču zapustili ... zavili smo proti Gradežu in ko smo prečkali Sočo in ... še malo naprej dvižni most zavili takoj levo, do konca in prispeli do IZLIVA SOČE.

 

Na navo so vzdolž celega nasipa, ki loči Jadransko morje od kopnega uredili 15 km dolgo kolesarsko stezo ...

mi pa smo se mimo zaprtega gostišča podali po lesenem "pomolu", nad travo / vodo se hodi po lesenem - dvignjenem delu - no pa saj je potrebno, saj nas vmes na to opozori tabla - CROCODILES - NO SWIMMING!

No krokodilov baje tu ni, le polno prelepih ptic



in že se nam pokaže ZELO MODRA - SOČA - bistra hči planin; no bistra ni bila, je pa bila zelo zelo lepo modra, ter valovita malo zaradi morja, predvsem pa zaradi burje






Ko se pot po lesenem delu konča, se sprehodimo mimo ribiškega naselja in kapelice do skrajne točke - na tem bregu - razglednega stolpa



od tod se vidi izliv Soče v Jadransko morje ... videl pa se je tudi TRIGLAV, KRN ...




Za nazaj se vračamo kar ob na novo urejeni kolesarski stezi (sicer je tu cesta makedam a vseeno)




tu je tudi urejena bolj divje kopališče ... in že smo na asfaltu in kmalu v Gradežu

Ogledamo si cerkev in JASLICE V GRADEŽU (podroben ogled Cerkve pod rubriko CERKVE --> ITALIJA --> GRADEŽ)








in že smo bili v stari cerkvi

in sprehod po ulicah mimo jaslic nazaj do avta

Nazaj grede se ustavimo še v Ogleju in si ogledamo tukajšne jaslice - v Ogleju







ja res je bil zelo lep dan - sonček brez oblačkov







Domov smo se vračali mimo Roncija do Tržiča, kjer se ustavimo v eni trgovini ... nato pa do AC in pravokotno na AC mimo Sabliči, Jamlje, Boneti, Ferleti, Mikoli, Palkišče, Hišarji, Vižintini, Devetaki, Rupe mimo Sovodnji do Svetega Andreja, kjer se ustavimo še po nakupih v tovarni čokolade. Vračamo se čez Vrtobjo in Vipavsko dolino proti domu ... od Svetega Križa dalje se že pojavljajo Oblaki, na Razdrtem čedalje bolj črni in v Postojni in bilo že vse oblačno, pusto ... mi pa navdušeni saj smo imeli čudovit sončen dan. Doma smo bili ob 16.30.