- 07. 10. 2007 -
Pivka - Parje - Palško jezero - Kal - Prem - Pregarji - Tatre - Artviže - Dimnice - Slivje - Markovščina - Obrov - Podgrad - Ilirska Bistrica - Knežak - Zagorje - Šilentabor - Parje - Pivka

 

Ponovitev prejšnjega dne - Izleta pevskega zbora (tokrat zelo lep dan) na pot se odpravimo po AC proti primorski do Postojne, kjer zavijemo na Rijeko (Ilirsko Bistrico) ... nadaljujem proti Pivki in na glavnem križišču naprej proti Knežaku v Parje, kjer zavijemo levo proti Paljčje - Palšemu jezeru. No jezera ni bilo (le nekaj konj se je paslo); jezero je presihajoče in vode je ali pa je ni.
Vračamo se nazaj na glavno cesto v Parje, in desno proti Pivki ... gledemo ceste na desno in po ubčutku zavijemo na bližnjico, ki seka Pivko, ter v Pivko pridemo pri železniški postaji, na križišču zavijemo levo in nadaljujemo pot. Kmalu zavijemo desno proti Kalu, kjer si ogledamo ŠTIRNO.

Vrnemo se nazaj nazaj na glavno cesto in nadaljujemo desno proti Ribnici in potem levo po galvni cesti in po nekaj časa desno proti Premu. Kjer si ogledamo grad Prem - tudi od znotrajPot smo kar nadaljevali naprej (cerkev Svete Helene na Premu je vredna ogleda)

Nadaljujem kar naprej čez Prem, mimo Čelje, Prelože, in v Pregarjih zavijemo desno (gor v hrib) mimo Gabrk, Tatre, kjer zavijemo levo in mimo Orehka, držimo se desno in prispremo v Artviže, kjer se sprehodimo do Sveta Servula. Zanimiva cerkvica, in prav lep pogled na vse strani.Pot nadaljujemo nazaj mimo Mrše in zvijemo desno in pridemo pred jamo DIMNICE.

V jamo nismo šli, a podroben ogled jame DIMNICE je tu


Ogledamo si še cerkve Svetega Martina v Slivju


Nadaljujemo naprej (nazaj mimo jame in na Markovščino, kjer pridemo na glavno cesto (tu zavijemo levo) mimo Gradišče pri Materiji, Obrov, Podgrad, zavijemo spet levo mimo Harije v Ilirsko Bistrico. V ilirski Bistrici ne zavijemo levo proti Ljubljani ampak se vozimo kar desno in potem zelo kmalu zavijemo desno za odcep KNEŽAK ... peljemo se čez Šembije, Knežak, Zagorje, kjer zavijmo hitro levo (skoraj nazaj) proti Šilentaborju. Najprej gremo do razglednega stolpa - antene (kjer se ob lepem vremeno pod Triglavom vidi Predjamski grad. Razgled je res enkraten.
Na Šilentaborju se dobi tudi šipek in brin ... za konec pa še sprehod do cerkvice Svetega Martina. Od tod je lep pogled na Prem.


 

Domov smo se vračali čez Zagorje, Parje, Pivko, Petelinje, in potem po AC v Ljubljano. Za nami je bil prekrasen dan.