- 25. 06. 2006 -
Zgornje Jezersko - Železna Kapla - Eberndorf - Velikovec - Griffen - ŠentAndraž - ŠentPavel

 

Dobili smo se ob 13.30 na Rakovniku in se peljali po Celovški cesti mimo Medvod, Kranja, Britofa, Hotimaže ob Kokri do Zgornjega Jezerskega. Ker jezera s ceste nismo videli, smo se peljali še malo naprej (a že predaleč) in prišli do mejnega prehoda; in že smo bili v Avstriji. Prelaz JEZERSKO je na višini 1218 m n.v. Po serpetinah smo se spustili v Belo (Vellach), kjer smo si ob počivališču ogledali čudovito sliko na skali in prelepo gorsko naravo.




Nadaljevali smo v Železno Kaplo (Bad Eisenkappel),





kjer smo si najprej ogledali župnijsko cerkev (Cerkev v SLIKI in besedi- ŽELEZNA KAPLA), za tem pa še cerkev Marije v trnju (Cerkev v SLIKI in besedi - Marije v Trnju) na pokopališču.




Nadaljevali smo čez Miklavčevo (Miklauzhof), Žitaro vas (Sittersdorf), mimo Ženeškega jezera (Sonnegger See), ki je bilo polno kopalcev; ter zavili nazaj gor v Dobrlo Vas (Eberndorf), kjer smo si ogledali veliko cerkev s katakombami in samostanskim delom (Cerkev v SLIKI in besedi - Dobrla Vas).



Nadaljevali smo čez Sinčo vas (Kühnsdorf) v Velikovec (Völkermarkt), kjer smo se sprehodili mimo mestne hiše do župnijske cerkve (Cerkev v SLIKI in besedi - Velikovec).










Za tem smo si ogledali grad Grebinj (Griffen). Pot je bila precej strma, saj smo po stopnicah zelo hitro prišli na vrh.










Na koncu smo šli še v cerkev (Cerkev v SLIKI in besedi - Grebinj),




ter nadaljevali v Šent Andraž (St. Andrä) - tu je bila mogočna cerkev žal zaprta (Cerkev v SLIKI in besedi - Šent Andraž), pa tudi ura je bila že blizu 19.30.





Vračali smo se proti domu; za konec smo si ogledali še cerkev ŠentPavel (St. Paul) v Labotski dolini - tudi ta cerkev je bila žal zaprta, tako, da smo si ogledali le zunanjost (Cerkev v SLIKI in besedi - Šent Pavel).





Ko smo odhajali pa se pripelje avto s tremi duhovniki; in ravnatelj cerkve in župnik na ŠentPavlu nam je prijazno razkazal notranjost cerkve, ter nam razložil zgodovino Benedektinskega samostana. Povedal je, da isti avtor slikal tudi v Gornjem Gradu; skratka bil je zelo prijazen, in zelo vesel našega obiska.





Ob 20.45 smo se res vračali proti domu - Čez Labot (Lavamünd), čez mejni prehod Vič, v Dravogradu čez reko Dravo in potem mimo Slovenj Gradca, Mislinjo, Pako, Velenje, Pirešico do Arje vasi, kjer smo se po AC vrnili v Ljubljano. Vmes smo se na Trojanah ustavili še na svežih (še vročih) krofih. Ob 23.15 smo bili doma vsi utrujeni od lepih doživetij in lepih cerkvah ter lepote vsega kar smo doživeli.