- 08. 04. 2006 -
Bibione - izliv Tagliamenta, Lignano ...

 

Dobili smo se ob 8.15 na Rakovniku. Bil je lep jasen dan. Šli smo na avtocesto in se peljali do Fernetičev, kjer smo zavili na italijansko avtocesto ter se peljali do izvoza za Monfalcone (Tržič) - do tu je italijanska cesta brezplačna ... pot smo nadaljevali mimo Monfalcone (Tržiča), Ronchija, Cervignana, San Giorgia, (mimo Zellina - majhen a zelo zanimiv kraj, zelo urejen z mostovi ... prijeten za sprehajanje) do Latisane, prečkali reko Tagliamanto in v kraju San Michaelle zavili levo (ob reki proti Bibione Pineda) ... ves čas smo se držali desne strani, se peljali mimo pristaniča, do najbolj desne plaže Bibione Pineda, ker smo imeli prvi daljši sprehod po prelepi plaži polne mivke, školjk in drugih morskih živali ...Pogled na obrobje BENETK (le-te so od tu oddaljene 80 km - po cesti))

Plaža v Bibionu v širino vsaj 50 m .... dolžina pa par 10 km same mivke. Bibione ni primeren kraj za sprehode poleti, saj zaradi obilice turistov na plaži ni kam stopiti. Zanimivost: v kraju je polno hišic, lepo turistično mestece ... ki v ne sezoni ne obratuje ... vse hišice imajo zaprte polkne ... "ni žive duše" Po treh urah prijetnega uživanja na soncu, smo se zapeljali čez center Biobiona ter se ustavili v cerkvici:Cerkev je zelo zanimiva, tudi streha je prav nenavana, vsi kropilniki pa so VELIKE ŠKOLJKE (prave)

Pot smo nadaljevali, ter prek mostu prečkali veliko reko Tagliamento (reka začne svojo pot že gor pri Trbižu, v njo se izliva večina gorskih rek, ki svojo pot začno že pod avstrijskimi hribi) ... ter takoj čez reko zavili desno vzdolž reke, kjer smo pri njenem izlivi v Jadrnsko morje imeli "kosilo" - malicoPristanišče ... to je že morska voda, ptice spodaj pa so še rečne


Pogled na izliv Tagliamenta v Jadransko morje; spodaj žajbelj

Pot smo nadaljevali v Lignano - tudi zelo turistično mesto - za razliko od Bibione - živo mesto (Bibione živi le poleti, sicer pa je prazno) ... Tudi v Lignanu se nadaljuje neskočna plaža polna mivke, školjk ... velko ljudi se je že sončilo, tudi v kopalkah so že bili ...

Zanimiv prometni znak

Ustavili smo se v ulici SVETEGA JANEZA BOSKA, kjer smo si ogledali SALEZIJANSKO cerkev

Marija Pomočnica, Sv. Janez Bosko in Sv. Dominik Savio

Stol za duhovnika in darovanjski oltar

Pogled na park pred cerkvijo in grb spodaj

Pot smo nadaljevali do konca Lignana, kjer smo se še enkrat ustavili na plaži, tu je bilo že bolj živahno, saj je bilo na morju kar živahnoPogled na Sv. Barbaro in Gradež (Grado - izlet 30-12-05)

Tu smo morski del zaključili ... vsi precej navdušeni, rdeči od sončka in že malo utrujeni smo se vračali proti Latisani, vozli smo čez Gorgo, Peludo, Palazzolo, Zellina, San Giorgo, Cervignano, kjer smo zavili v smer proti Gorici ... šli čez Gradisca prečkali Sočo in se v S. Andrea (Šentandražu) ustavili v v tovrniški trgovini čokloade (vse je precej poceni; npr 1 kg čokoladnih pirhov cca 2-4 EURa, odvisno od velikosti pirhov ...) ... prečkali smo mejo pri Gorici ... ter se ob 17.45 vračali po AC proti domu ... Na Rakovnik smo vsi polni prijetnih vtisov prispeli ob 18.35; ena polovica je šla domov, druga polovica pa na pevske vaje.